Auton romutus on toimenpide, jolla matkansa päähän ajellut auto viimein siirtyy romuttamon kautta uudeksi materiaaliksi kattiloihin, rautapalkkeihin ja seuraaviin, kiiltävämpiin autoihin. Auton romutus tulee tehtäväksi useimmiten silloin, kun autolla ei ole enää taloudellisesti järkevää ajaa, auton korjauskustannukset ovat nousseet auton arvoon nähden kohtuuttoman suuriksi, tai autosta muuten halutaan päästä lopullisesti eroon.
Auton romutus alkaa siitä, kun auto noudetaan omistajan kotipihalta, tai muusta vastaavasta paikasta jossa auto on ollut odottamassa päätöstä romutuksesta. Auto nostetaan kuorma-auton lavalle ja kuljetetaan autokierrätyspisteeseen, joita suomessa on suurimpien kaupunkien läheisyydessä. Tällaisessa pisteessä autosta poistetaan öljyt ja muut haitalliset aineet sekä erotellaan jo valmiiksi eräät arvometallit, joita voi olla esimerkiksi katalysaattoreissa.
Kun auto on niinsanotusti kuivattu, arvometallit on poistettu ja auto muutenkin katsottu pääasiassa metallia sisältäväksi, jatkuu auton romutusmatka paalaimen kitaan. Paalaimella autosta tehdään nelikulmainen klöntti, jonka jatkokäsittely on helpompaa ja joka vie tilaa vähemmän kuin auton muodossa oleva kasa metallia.
Auton romutus on ympäristöteko, jolla saadaan Suomen metsistä ja pelloilta pois tuhansia autoja joka vuosi. Mikäli näitä autoja ei romuteta, ruostuu metalli vähitellen, eikä se sinänsä välttämättä ole luonnon kierrossa suuri ongelma. Romuautoissa on kuitenkin usein öljyt moottorissa, jäähdytysnesteet järjestelmässä ja muita haitallisia ja luonnossa häviämättömiä aineita, joiden ei kuulu palata luontoon käsittelemättä.
Maksaako auton romutus?
Suomessa on kierrätysjärjestelmä, joka takaa autoille ilmaisen romutuksen niiden elinkaaren päättyessä. Auton romuttaminen on siis viimeiselle omistajalle aina ilmaista. Jotkin autonkierrätys-yritykset ottavat pienen maksun auton hakemisesta kotipihalta tai muusta vastaavasta paikasta silloin, kun autossa olevat raaka-aineet eivät kata kustannuksia. Useimmiten romuautot noudetaan kuitenkin aivan ilmaiseksi.
Voiko samalla päästä eroon myös muusta romusta?
Auton sisälle saa pakata selkeää romumetallia sen verran kuin sinne kivuttomasti saa mahtumaan. Auton ovien ja ikkunoiden tulee kuljetuksen ajaksi mahtua sulkeutumaan jotta voidaan varmistaa ettei romu ole pitkin ojanvieriä. Romumetalli romuauton sisällä päätyy samaan paikkaan kuin romutettava autokin.
Saako autosta irroittaa osia ennen romutusta?
Auton romutus onnistuu myös, mikäli autosta on otettu varaosia toisessa ajoneuvossa käytettäväksi. Mikäli pihalla makaa useampi samaa merkkiä ja mallia oleva auto, joista jokin on vielä ajokuntoinen, on suorastaan järkevää ottaa usein kuluvia osia varaosaksi ennen kuin auto luovutetaan romutettavaksi. Auton valmistenumeron on kuitenkin oltava paikallaan, koska auto pitää pystyä tunnistamaan yksiselitteisesti samaksi ajoneuvoksi joka papereihin on merkitty.
Loppuuko omistajan vastuu auton luovutukseen?
Kun auto noudetaan romutettavaksi, tehdään noudon yhteydessä noutotodistus ja auton omistajan vastuut ajoneuvon veroista ja vastuista päättyvät. Noutotodistuksesta kahden viikon sisällä TraFiCom toimittaa virallisen romutustodistuksen viimeiselle omistajalle.
Auton romutus koko Varsinais-Suomen alueella.
Noudamme romuautot ilmaiseksi lähikuntien alueelta. Toimipisteemme sijaitsee Paraisilla ja toiminta-alueemme on koko Varsinais-Suomi. Jos auto on erittäin hankalassa paikassa tai kovin kaukana toimipisteestämme, voimme periä pienen kuljetusmaksun, mikäli romuauton raaka-ainemäärät ei kata kustannuksia. Kysele tarkemmin, jos mietityttää.
Tilaa romuauton nouto
Voit tilata romuauton noudon soittamalla numeroomme, tai sähköpostilla. Ilmoita auton merkki ja malli sekä missä auto sijaitsee. Otamme yhteyttä ja sovimme tarkan noutoajankohdan. Me viemme auton, sinä saat romutustodistuksen ja luonto astetta puhtaamman tulevaisuuden.